Eğitim Programımız

İyi Bir Hikaye Her Şeyi Değiştirir

“Evren bir hikaye olarak başladı.” Ben Okri

Peki benim hikayem nasıl başladı?

Tiyatro ile liseden mezun olduğumda tanıştım ve beni çok etkiledi. Her zaman iyi bir seyirciydim ama sahnede olmak başka bir deneyimdi. 2008 yılında oyunculuk bölümünden mezun olduğumda önümde çok da seçenek yoktu. Yaratıcı drama liderliği, güzel sanatlar sınavına öğrenci hazırlama ve oyunlarla geçen 7 yılın ardından kendi tarzımı keşfettim ve masal anlatıcılığını iş hayatımın merkezine yerleştirdim. Sanıldığının aksine oyunculuk eğitimimin olması başlangıçta işimi hiç de kolaylaştırmadı. Okulda öğrendiğim yöntemleri denediğimde etkili bir anlatıma ulaşamadığımı düşündüm. Ben de masal anlatıcılarının çalışma yöntemlerini incelemeye başladım. 2016 yılında yüksek lisans tezimi Masal Anlatıcılığı Eğitim ve Hazırlık Süreçleri ile ilgili yaptım.

 

Bu çalışmamda pek çok veriye ulaştım bunlar günümüzde masal anlatıcılığı ile ilgilenen kişilerin demografik bilgilelerinden hangi yöntemlerle çalıştıklarına kadar pek çok konuda ufkumu açtı ve  ben de hem bu bilgilerimin ışığında hem de sahne ve eğitmenlik tecrübelerime dayanarak her yaştan ve her meslek grubundan hikayelerin gücünü arkasına almak isteyen kişiler için disiplinlerarası bir eğitim planı oluşturdum.

2019 yılında pandeminin ortasında ilk uzun dönem eğitimimizi başlattık ve 2 dönemde toplamda 12 öğrencimiz 9 aylık Performatif Anlatıcılık Sanatı eğitimimizden mezun oldu.

 

Mezunlarımız eğitim programımız hakkında ne diyor?

“Sıla Masal Okulu’na sadece anlatıcılığı öğrenmek için gitmiştim. Yani ben öyle sanmıştım. Hayatımın her zerresine parmak bastı Sıla Topçam. Bir baktım kendimi ifade etmem, duruşum, anlatışım sırf masallara değil günlük hayatıma da etki etmiş. Hayal gücüm tahmin bile edemeyeceğim kadar genişlemiş. Anlatıcılığın sözel, görsel, işitsel duyusal ve duygusal her alanına bütüncül bakabilen tek okul. Disiplinlerarası derslere giren, alanında uzman hocalarla hikayem daha da taçlandı. Başta Sıla hocam ve Efe hocam olmak üzere tüm hocalarıma minnettarım. İyi ki varsın Sıla Masal Okulu.” Sevgi Merve

“Sıla Masal Okulu’nda çok güzel anılar biriktirdim. Gönlü güzel arkadaşlarımla dokuz ay boyunca masallardaki kötü devleri yendik, eşiklerden geçtik, kah ağladık, kah güldük. Birbirimizi hikayelerimizle şifalandırdık. Muhteşem hocalarımız oldu, her biri çok özveriliydi. Filmleri, kişisel hikayelerimizi nasıl bir anlatı metnine dönüştürebileceğimizi,bedenimizin ritmini nasıl keşfedeceğimizi, masalların gizlerini nasıl çözeceğimizi sabırla, sevgiyle öğrettiler bizlere. Her birimizin dünyaya gelirken bir amacı gerçekleştirmek için geldiğine inanıyorum. Sevgili Sıla Topçam, Sıla Masal Okulu’nu kurdu. Dokuz ay süren yolculuğumuzda bize rehber oldu, her birimizin hayatına dokundu. Sevgili Sıla, iyi ki varsın ve iyi ki Sıla Masal Okulunu var ettin." İrem

Daha fazla yorum için sitemizdeki yorumlar kısmını okuyabilirsiniz.

 

En eski mesleklerden biri olan masal anlatıcılığı, sırlarını bildiğimizde hayatımızın her alanında bizi destekleyecek bir beceridir. Eğitimle ilgili en çok sorulan soruları sizin için yanıtladım.

 

Sahneye çıkıp masal anlatmak istemiyorum. Bu eğitim benim ne işime yarayacak?

Geliştirmemiz gereken en önemli yanımız hikaye anlatma becerimiz.

Öğretmenler, iş insanları, girişimciler, youtuber’lar, podcast yayıncıları, blog yazarları, eğitim tasarlayanlar, içerik üreticiler, koçlar, danışmanlık yapanlar eğitimimizden faydalanabilir. Kendi işini anlatmak, topluluk önünde konuşmak, ifade becerinizi geliştirmek size alanınızda fark yarattırır.

 

Masal anlatıcılığını meslek olarak yapmak istiyorum ve nereden başlayacağımı bilemiyorum.

Mezun olduğum alan oyunculuk olmasına rağmen masal anlatıcılığını hayatımı kazanacağım bir meslek olarak seçip seçmemek konusunda çok düşündüm. O zamandan beri de kendimi geliştirmeye ve alanımda eğitimler almaya ve üretmeye devam ediyorum. Siz de bu yola çıktıysanız desteklenmenin ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuzdur. Kendi tarzınızı yaratmak, repertuar hazırlamak ve mezun olduktan sonra anlatıcı kadromuzun içinde aktif olarak çalışmak istiyorsanız okulumuz tam size göre.

 

Eğitim almak istiyorum ama ne yapacağımı bilemiyorum.

Derslerimiz başladığında sizlerle bireysel olarak çalışacağız ve 9 ay boyunca hayata geçireceğiniz projelerinizi belirleyeceğiz. Tüm çalışmalarımız sizin projenizi geliştirmek üzerine kurulacak ve eğitimimiz bittiğinde elinizde hazır bir işiniz olacak.

Dikkat çeken hikayeler yaratmak; kendimizi anlatmak veya işimizi anlatmak istiyorsak öğrenmemiz gereken en önemli becerilerden biridir. Masalların binlerce yıldır akılda kalmasının sırlarını siz de kendi mesleğinizde uygulayabilirsiniz. Masal yazmanın yöntemini öğrendiğinizde bunu her alanda değerlendirebilirsiniz. Çocuk kitapları yazmak, kendi masalını yazmak, işinizi anlatmak, eğitimlerinizi tasarlarken akılda kalmasını sağlamak.

Eğitiminde yalnızca düşünsel bir sürece girmeyeceğiz. Bedenimiz, sesimiz, duruşumuz hikayelerimizi anlatırken bizi en çok destekleyen becerilerimiz. Aldığım oyunculuk eğitimi ve tiyatro geçmişimle bu konuya eğitimlerimde eğiliyorum ve önemli bir yer ayırıyorum. Bireysel olarak yapacağımız çalışmalarla kişiye özel bir program hazırlıyorum.

Günümüzde sahne üzerinde sergilenen performansların yanında çevrimiçi çalışmalar da gittikçe yaygınlaşıyor. Dijital dünyada masal anlatıcılığı yapmak için de pek çok bilgiye ihtiyacımız var. Platformların kullanımı, ses, ışık ve kamera kullanımı, kamera önünde hikaye anlatıcılığı derslerimizle siz de çevrimiçi platformlarda hikayelerinizİ paylaşmak istiyorsanız her türlü desteği bulabilirsiniz.

 

Performatif Anlatıcılık Sanatı Eğitimimizde hangi derslerimiz olacak?

  • Sözlü Kültür- Yazılı Kültür
  • Ses, Beden, Nefes ve Diksiyon
  • Semboller ve Arketipler
  • Doğaçlama ve Sahneleme
  • Film Tasarımı
  • Kukla Sanatı
  • Kişisel Hikayeni Anlatmak
  • Masal Yazmak
  • Dramtik Metnin Yapısı ve Yazarlık
  • Beden ve Ritim
  • Masalın Sahnelenmesi
  • Masalın Dramaturgisi
  • Dijital Dünyada Masal Anlatıcılığı

 

Eğitmenlerimiz

Sıla Topçam

Efe Elmas

Evrim Ölçer Özünel

Sertaç Koyuncu

Ezgi Tatar

Ayten Öğütçü

 

Dersler Nasıl İşlenecek?

  1. Teorik çalışmalar online olarak ayda 2 akşam olarak gerçekleşecek.
  2. Birebir çalışma ve grup derslerimiz ayda bir kez iki gün (Cumartesi - Pazar) şeklinde olacak.
  3. İstanbul’da Bahçeşehir Üniversitesi Kuzey Kampüsü - Beşiktaş / Her ayın ilk haftasonu
  4. İzmir’de Kadim Lisan- Alsancak / Her ayın ikinci haftasonu
  5. Şehir dışı katılım için uygundur. 9 ay boyunca sürecek eğitimlerimizde kaçırdığını derslerin kayıtlarına online olarak ulaşabileceksiniz.

 

Eğitimin sonunda hangi becerileriniz gelişecek?

  • Masal anlatıcılığını bir meslek olarak icra edecek araçlara ve desteklere sahip olacaksınız.
  • Pek çok alanda kullanabileceğiniz hikayeleştirme becerinizi geliştireceksiniz.
  • Topluluk önünde rahatça konuşmak ve kendinizi ifade edebileceksiniz.
  • Hikaye anlatma sanatını hem seyirci karşısında hem de dijital platformlarda sunma becerisi edineceksiniz.
  • Sembol dilini öğrenmek ve etkili bir şekilde kullanacaksınız.
  • Diksiyon, nefes ve duruş becerinizi geliştirerek özgüvenli bir imaja sahip olacaksınız.
  • Kelimelerle ve görsellerle hikaye anlatma becerinizi geliştireceksiniz.
  • Kendinize ait bir masal yazabilmeyi öğreneceksiniz.

 

Hikayeler yaratan bir topluluğun parçası olmak ister misin?

 

Ücretlendirme bilgisi ve ödeme planı için bizimle iletişime geçiniz.

Bilgi için Bize Ulaşabilirsiniz

 

Tüm çalışmalarımıza ek olarak faydalanacağınız hizmetler

Ömür boyu derslere erişim imkanı

Birebir çalışma ve mentorluk

Yüz yüze derslerde bir sonraki döneme katılım hakkı sağlanmaktadır.

 

Eğer hazırsan, başlayalım!


Whatsapp Destek

Sıla Masal Okulu

Merhaba

Hoş geldiniz. Size nasıl Yardımcı olabiliriz ?